VI ARBETAR MED TEXTTYPER

Här finns de texttyper vi övar på i svenska. Jag fyller på med länkar efterhand. Saknar du något så fråga mig. Hittar du bra länkar så tipsa mig. 

Gjord med Padlet

Dags för repetition inför nationellt prov i svenska

Här är många av de texttyper har vi gått igenom. Inom journalistiken är det främst nyhetsartiklar och notiser, insändare och instruktioner (filmade recept), reportage, analyser och recensioner (bland annat läsloggar) samt krönikor, debattartiklar och faktatexter (Wikimini).

Inom texter för sociala medier är det till exempel bloggar, boksamtalspodd och höstprat.

Inom berättande texter är det sagor, fantasy, deckare, fabler, noveller, dikter och teater. Det vill säga allt som kan falla inom områdena epik, lyrik och dramatik.

Utöver alla de här texttyperna så har du skrivit labbrapport, argumenterande text och brev (bland annat i form av mejl). Ja, listan kan göras lång. Allt kan man inte komma ihåg så där direkt, men du kan nog plocka fram ett och annat som du vet om hur du ska skriva de här sortens texter, det vill säga vilka textuella drag de har.

Här är en spellista med kortfilmer om textgenrer ifrån ur.se: 

Orka plugga, textgenrer

Nu ska vi alltså repetera. Först ska vi fokusera på vad du ska tänka på för att skriva rätt och riktigt, alltså språkriktighet.
Vi ska repetera allt ifrån stor bokstav och skiljetecken, att skriva med bättre struktur, använda bildspråk och andra stilfigurer, till hur du anger källan, refererar och citerar.

Jag hoppas du ska känna dig väl förberedd inför det nationella provet om två veckor.

Vi ses i skolan 🙂


 

Vårt öppna klassrum – vi lär av varandra

Hoppa till verktygsfältet